Dzień Muffinki

Babeczki, muffiny, muffinki....

Muffinki pochodzą z Anglii. Powstały na przełomie X i XI wieku jako forma przekąski dla najbiedniejszych. Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród arystokracji. Teraz urastają nawet do rangi dzieł sztuki. Obecnie Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie 30 marca. Słodkie wypieki w Polsce także zyskały już niebywałą sympatię łasuchów. Trzeba jednak pamiętać, że dzisiejsze muffinki różnią się od swoich prototypów. Obecny kształt muffinki, nadali jej Amerykanie, zresztą to ciasto stało się ich narodową dumą. Co ciekawe, w różnych krajach spożywa się muffiny o innej porze dnia. Amerykanie spożywają je zazwyczaj na śniadanie, a Anglicy do popołudniowej herbatki.

W Polsce znamy muffinki jako słodkie babeczki, ale ich rodzajów jest tak wiele, że nie sposób wszystkich wymienić. Są na słodko: z owocami, dżemem, masłem orzechowym i miodem, a także wytrawne – z oliwkami, serami czy warzywami. Obecnie, ogromne znaczenie przywiązuje się do atrakcyjnego wyglądu muffinek. Można dobrać kolorowe papiloty, czyli bibułki, do których pakuje się ciastka, ozdobić je lukrem z barwnikami spożywczymi, kolorowym kremem czy posypką. Dzięki takim zabiegom muffinki stają się ucztą dla podniebienia. Przedszkolaki postanowiły uczcić to święto i z pomocą Pań przygotowały pyszne babeczki. Dzieci pomagały dodawać do miski niezbędne składniki: mąkę, proszek do pieczenia, dodały jaj, masło, śmietanę i zalały do specjalnych foremek. Następnie dodały czekoladę.
Na końcu, gdy babeczki już ostygły dekorowaliśmy słodkimi posypkami i lukrem. Babeczki pięknie pachniały, były miękkie, delikatne oraz bardzo smaczne.

Tagi

GALERIA