Jadłospis

Jadłospis 25.10.2021 - 05.11.2021

Data

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

25.10.21

 Bułka wieloziarnista z masłem, szynka drobiowa, pomidor, sałata zielona, szczypiorek- kawa na mleku.

Owoc

(1,2)

 

Zupa gulaszowa, pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym, surówka z marchewki i jabłka- kompot.

(1,2)

Pieczywo wieloziarniste z bryndzą rybną z warzywami- herbata z mlekiem.

(8,2)

 Wtorek

  26.10.21

Pieczywo mieszne z masłem, jajecznica z szczypiorkiem, pomidor- kawa na mleku,

Owoc

(1,2,3)

.

Zupa jarzynowa (krem z popcornem), porcja drobiowa pieczona, ryż brązowy, surówka z selera z rodzynkami- kompot.

(1,2,3)

Lazurowe zapomnienie (ptasie mleczko z jogodowo- mlecznym sosem).

(1,2,7)

Środa

 27.10.21            

Zupa mleczna z kaszą kus- kus z bakaliami i słonecznikiem, bułka wieloziarnista z masłem- melisa z pomarańczą.

Sok

 

Zupa krupnik, zapiekanka ziemniaczana z warzywami i kiełbasą- maślanka.

Kisiel owocowy z kiwi i jogurtem naturalnym, posypany orzechami- herbata ziołowa.

(1,2).

Czwartek

28.10.21

 Pieczywomieszane z masłem, ser żółty, papryka czerwona, szczypiorek- kakao.

Jabłko

(1,2)

Zupaogórkowa z ziemniakami, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, kasza mieszana, sałatka z kapusty białej i czerwonej w sosie jogurtowo czosnkowym- kompot.

(1,2)

Budyń na mleku roślinnym z kaszy jaglane z musem owocowym- herbata miętowa.

(1,2,3,10)

Piątek

29.10.21

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo miszane z masłem, ser biały z owocem.

Bakalie

(1,2,4)

Zupa pomidorowa z ryże, filet z dorsza, ziemniaki, kapusta kiszona duszona z koperkiem- kompot.

(1,2,3)

Jogurt naturalny z ananasem i płatkami migdałowymi- herbata z pokrzywy.

(2,13)

       

 

 

 

Wtorek

02.11.21

Zupamleczna z płatkami owsianymi z miodem i żurawiną, weka z masłem, miód- herbata ziołowa.

Owoc

(1,2)

Zupa grysikowa, makaron z warzywami i soczewicą z płatkami z dyni-kompot.

(2,3)

 

Zapiekanki z serem mozzarella, pomidorem i rukolą- herbata ziołowa.

(1,2)

Środa

 03.11.21

Pieczywomieszane zpasztetm, ogórek kiszony- kawa na mleku.

Owoc

(1,2,8)

 

                               

Zupa koperkowa z lanym ciastem, pyzy z mięsem, brokuły na parze z słonecznikiem- kompot.

(1,2,3)

Grysik na mleku z tartą czekoladą, granat- herbata ziołowa.

Czwartek

04.11.21

Bułka wieloziarnista z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem-kawa na mleku.

Owoc

(1,2)

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, gulasz drobiowy, kasza mieszana, sałątka z pory w sosie jogurtowym- kompot.

(1,2)

Ryż na mleku z musem jabłecznym- woda.

(1,2)

 

Piątek

05.11.21

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi z miodem, pieczywo wieloziarniste z masłem z awokado, ogórek zielony- herbata z pokrzywy.

Owoc

(1,2)

Zupa krem z marchewki z grzankami, filet z miruny, ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony- kompot.

(1,2,3)

Ciasto owsiane- kakao.

Między posiłkami dzieciom podajemy wodę do picia.

UWAGA: ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE.

Alergeny wymienione w tabeli poniżej:

Lp.

Alergen wg rozporządzenia

Produkty

1

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN

mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2

MLEKO

mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3

JAJA

jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny

4

RYBY

ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju

5

SOJA

grzanki

6

SELER

seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7

GORCZYCA

musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw

8

NASIONA SEZAMU

ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9

SKORUPIAKI BRAK

 

10

ORZECHY

krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe

11

DWUTLENEK SIARKI

owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor, np. morela

12

MIÓD

miód

13

ORZESZKI ZIEMNE

masło arachidowe, bakalie

14

MIĘCZAKI BRAK